Barbara Bergström, en av Sveriges mest framgångsrika entreprenörer, och Hans Bergström skapade på 20 år Sveriges största grundskola, Internationella Engelska Skolan (IES). Barbara, som växte upp i USA, kom till Sverige av kärlek, arbetade som lärare och såg i samband med friskolereformen 1993 en möjlighet; hon ville ge elever, lärare och föräldrar det många saknade – ordning och reda, respekt för skolan som arbetsplats och lärande i fokus.
2012 sålde makarna Bergström majoriteten av IES till det amerikanska riskkapitalbolaget TA Associates, med nära knytning till Harvard och andra ledande amerikanska universitet och stiftelser och 2016 förbereddes verksamheten för en börsnotering. Med stigande ålder och utan barn beredda att ta över ville Bergströms säkra att IES hade starka ägare för kommande år. Comir som hade erfarenhet från offentligt finansierad verksamhet sedan tidigare fick uppdraget att assistera vid noteringsprocessen. Johan Hähnel blev invald i företagsledningen.
Verksamheten var välskött och över hundra tusen elever stod i kö för att få gå på en skola med ordning och arbetsro, där man dessutom fick lära sig behärska världsspråket engelska. Diskussionen kring skolor med privata huvudmän var samtidigt en utmaning.
Kommunikationsstrategin byggdes kring ett antal teman som handlade om behovet av nya skolor i Sverige, IES starka koncept och unika förtroende hos föräldrar samt företagets snabba men kontrollerade organiska växt och välskötta verksamhet. En aktiv kommunikation behövdes; vi kunde inte låta andra sätta agendan.
Det var en ära att få arbeta med Barbara och guidas av hennes drivkraft, ledarskap och tydliga uppfattningar om vad som är rätt och fel. Med stor ödmjukhet och många diskussioner utvecklade vi tillsammans med Hans Bergström prospekt och beskrev verksamheten. Hans politiska kunnighet, intellektuella skärpa och kompromisslösa förhållningssätt till det svenska språket guidade vårt arbete och diskussioner om balansen mellan finansmarknadens, barns, lärares, föräldrars, skolmyndigheters och politikers förväntningar.
Diskussionen om hur Sverige ska erbjuda barn bästa tänkbara utbildning, och värna föräldrarnas valfrihet, fortsätter än i dag, men börsnoteringen genomfördes med stor framgång. Erbjudandet övertecknades 22 gånger och kursen steg dramatiskt. ”Bäst i klassen” var Dagens Industris rubrik första dagen. Intresset från institutioner, allmänhet och medarbetare var stort. IES var noterat på Nasdaq Stockholm, mid-cap, fram till 2020 då det åter togs privat.
”Samarbetet med Johan fungerade utmärkt. Han var utomordentligt kompetent, med ett enormt nätverk i näringsliv och medier. Han förenade sin professionalitet med stor lyhördhet och respekt för grundarens entreprenörskap och för vad IES stod för i övertygelser och värderingar. Han var också behaglig att arbeta med och låste sig aldrig i prestige. Hans egen bas av värderingar stämde väl med våra. Det som skulle göras utförde han snabbt och effektivt och utan yttre åthävor.”
Barbara och Hans Bergström, IES